Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Νεκρός ο γιος του Εμπειρίκου


Σαν βόμβα μεγατόνων έσκασε στους εφοπλιστικούς κύκλους και στο διεθνές jet set η είδηση του θανάτου του Ανδρέα Εμπειρίκου. Σε ηλικία μόλις 25 ετών ο γόνος της πάμπλουτης οικογένειας έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη τους δικούς του, αλλά και τους διάσημους φίλους του.

Κανείς δεν πίστεψε στην αρχή το κακό που συνέβη. Τα τηλέφωνα στο Μανχάταν πήραν φωτιά. Ολοι ρωτούσαν αν είναι αλήθεια αυτό που άκουγαν ή διάβαζαν στα ενημερωτικά sites. Κι όμως, ήταν πραγματικότητα. Ο άνθρωπος που όλοι τους λάτρευαν έφυγε από τη ζωή. Το σοκ γρήγορα διαδέχτηκε η παγωμάρα, ενώ τα δάκρυα με δυσκολία συγκρατούνταν στα μάτια συγγενών και φίλων. Ενας όμορφος, χαρισματικός νέος, με πηγαίο αστείρευτο χιούμορ, όπως όλα δείχνουν έβαλε τέλος στη ζωή του.

Ο αιφνίδιος θάνατος του Ανδρέα προκάλεσε θρήνο και θλίψη στα μέλη της οικογένειάς του, αλλά και στους φίλους του που τον υπεραγαπούσαν. Το πτώμα του Ανδρέα Εμπειρίκου, γόνου της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας και της οικογένειας Αγά Χαν, βρήκε ο στενός φίλος του, Ααρον Εντουαρντς, ο οποίος, προβληματισμένος από τα «στησίματα» που του είχε κάνει ο φίλος του, πήγε στο διαμέρισμά του, που βρίσκεται στο Τσέλσι του Μανχάταν, το βράδυ της Κυριακής. Μπαίνοντας μέσα βρήκε τον φίλο του νεκρό, ξαπλωμένο μπρούμυτα στο κρεβάτι, με το κεφάλι του μέσα σε μία πλαστική σακούλα. Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία, άνδρες της οποίας έφθασαν επιτόπου λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ. Ο Εμπειρίκος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή μεταξύ 8.30 και 8.50 το βράδυ.

Το πτώμα μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία για νεκροψία και νεκροτομή, τα αποτελέσματα της οποίας δεν καταλήγουν σε οριστικό συμπέρασμα, πέραν του ότι ο θάνατος οφείλεται σε ασφυξία. Οι ειδικοί θέλουν να έχουν και τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να εεξάγουν τα οριστικά τους συμπεράσματα. Η αστυνομία πάντως μιλά για αυτοκτονία, απορρίπτοντας κάθε άλλο ενδεχόμενο.

Οσο για τους λόγους που είχε να βάλει τέρμα στη ζωή του ο γόνος της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας, ο φίλος του Μάικλ Μούστο αποκάλυψε πως ο Εμπειρίκος είχε μολυνθεί με τον ιό HIV, σημείωσε όμως ότι οι πρόσφατες εξετάσεις του είχαν δείξει πως η νόσος ήταν σε άριστα ελεγχόμενο επίπεδο. Σε ό,τι αφορά την εξάρτησή του από ουσίες, είχε περάσει αρκετές φορές από προγράμματα και τελευταία φαινόταν να το ελέγχει επίσης.

Λίγη ώρα αφότου οι αστυνομικοί είχαν φθάσει στο διαμέρισμα του Ανδρέα Εμπειρίκου, έσπευσε επιτόπου και η μητέρα του. Η οικογένεια Αγά Χαν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα πλήρη γνώση των γεγονότων, αλλά παρακαλεί όλον τον κόσμο να σεβαστεί αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά.

Το σοκ, οι «δαίμονες» και η μόλυνση με HIV

Σοκ στη high society της Νέας Υόρκης, στο εφοπλιστικό λόμπι αλλά και στα glam στέκια του Μανχάταν όπου σύχναζε προκάλεσε ο θάνατος του Αντρέα Εμπειρίκου. Οι στενοί φίλοι του, που είχαν να τον δουν μέρες, το πληροφορήθηκαν πολύ γρήγορα από τον φίλο του, που τον βρήκε νεκρό.

Κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει το μεγάλο κακό. Ο Αντριου, έλεγαν κάποιοι, σχεδίαζε να πάει σύντομα για διακοπές στο Λονδίνο, με παρέα. Το είχε μάλιστα γράψει στη σελίδα του στο Facebook, ώστε να ξέρουν όλοι πως ήταν καλά κι έκανε σχέδια. Ολοι πίστεψαν πως τα «ζόρια» που περνούσε τελευταία -δεν ήταν καλά ψυχολογικά- κατάφερε, ως ψυχολόγος που ήταν, να τα ξεπεράσει.

Οι τραγικές εξελίξεις όμως αποδεικνύουν ότι ο 25χρονος δεν είχε καταφέρει να νικήσει τους «δαίμονές» του, είτε αυτοί είχαν να κάνουν με την τοξικοεξάρτησή του, για την οποία είχε πολλές φορές ακολουθήσει προγράμματα απεξάρτησης, είτε με το γεγονός ότι, όπως αποκαλύφθηκε, είχε μολυνθεί με τον ιό HIV.

Στη δουλειά του -σύμφωνα με τη σελίδα του στο Likedin, εργαζόταν στο τμήμα πωλήσεων της Virgin Atlantic- οι συνάδελφοί του δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς συνέβη κάτι τέτοιο.

Κανένας τους δεν ήξερε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο νεαρός γόνος της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας. Οσο για εκείνους που απλώς τον γνώριζαν από κάποιο κλαμπ χωρίς να είναι φίλοι του, δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν στο άκουσμα της είδησης ότι το χαρούμενο παιδί έφυγε από τη ζωή.

Το πάθος με τις ερωτικές ταινίες

Οι ερωτικές ταινίες ήταν το πάθος του Ανδρέα Εμπειρίκου. Στην ταινία «Tossin' Sauston» αποδεικνύει ότι έχει υποκριτικό ταλέντο και όχι μόνο. Στο «Uncut Cock Pissing» όλα εκτυλίσσονται σε μια τουαλέτα, όπου ο πρωταγωνιστής παρακολουθείται από κάποιον καθώς κάνει ό,τι μπορεί να... συμβεί σε μια τουαλέτα. Σε μια ακόμα ταινία, με τίτλο «Chelsea Bareback Whores», ο Εμπειρίκος «συστήνει» στον θεατή την ευαίσθητη πλευρά του, παίζοντας με έναν φίλο του τους… γιατρούς, χωρίς βέβαια ιατρική μπλούζα.

Οι ταινίες που γύριζε ο 25χρονος γιος της πριγκίπισσας Γιασμίν Αγά Χαν απευθυνόταν σε κάθε άλλο παρά το σύνηθες κοινό. Γι’ αυτό και δεν υπήρχαν στούντιο ή εταιρείες παραγωγής. Απλά, ο παθιασμένος με το σινεμά και το σεξ νεαρός κινηματογραφούσε τις ερωτικές του περιπτύξεις και αποτύπωνε ψηφιακά τις φαντασιώσεις του. Στη συνέχεια οι ταινίες έπαιρναν τον δρόμο προς το Διαδίκτυο.

Η αποκάλυψη, πριν από τέσσερα χρόνια, των φιλμ που ανέβαζε σε ιστοσελίδες όπως το MySpace, αλλά και το XTube, προκάλεσαν σάλο στη λεγόμενη «καλή κοινωνία» της Νέας Υόρκης, αλλά και… εγκεφαλικά στην οικογένειά του. Την «κινηματογραφική» δράση του αποκάλυψαν οι εφημερίδες, γράφοντας πως ο Εμπειρίκος, όταν δεν διασκέδαζε στα κλαμπ της Νέας Υόρκης, γύριζε ταινίες με πορνογραφικό περιεχόμενο, έχοντας ρόλο σκηνοθέτη αλλά και πρωταγωνιστή.

Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσε μάλιστα το ψευδώνυμο Andrew Sauston, ενώ καλούσε το κοινό να επικοινωνεί μαζί του. Ορισμένοι μάλιστα του έστελναν «στοχευμένες» φωτογραφίες τους, ελπίζοντας να παίξουν σε μια από τις επόμενες ταινίες του.

Διχασμένη προσωπικότητα που δεν είχε καθόλου αναστολές

Ευγενικός, γλυκομίλητος, όμορφος σαν θεός, αλλά παράλληλα διχασμένη προσωπικότητα, που άλλαζε τελείως όταν ο ερωτισμός έμπαινε στο κάδρο της ζωής του. Αυτή είναι η περιγραφή που κάνουν όσοι γνώριζαν τον Ανδρέα Εμπειρίκο.

«Η Αν-Νικόλ Σμιθ είχε περισσότερες αναστολές από τον Ανδρέα» ήταν η φράση που είχε πει κάποτε για εκείνον στενός φίλος του προσθέτοντας ότι ο αυτόχειρας είχε κάνει σκοπό της ζωής του τη διασκέδαση και τις άγριες νύχτες, αλλά και ότι επιζητούσε σαν τρελός κάποιος να ανακαλύψει και να αποκαλύψει τις καλλιτεχνικές - σεξουαλικές του ανησυχίες.

Ο Αντριου, όπως τον αποκαλούσαν όλοι, ζούσε με τη μητέρα του Γιασμίν από τους πρώτους μήνες της ζωής του, δεδομένου ότι οι γονείς του χώρισαν λίγο καιρό μετά τη γέννησή του. Ως παιδί που προερχόταν από εφοπλιστική οικογένεια και από τους Αγά Χαν, είχε πάντα τα πάντα. Κι ίσως αυτό να τον έσπρωξε σε μια ζωή με ακρότητες, που τελικά τον οδήγησαν στον θάνατο.

Ο πατέρας του, ο εφοπλιστής Βασίλης Εμπειρίκος, γιος του Νικόλαου Εμπειρίκου, μεγάλωσε στη Λωζάννη της Ελβετίας, όπου γνωρίστηκε με τη Γιασμίν Αγά Χαν. Τα βέλη του Ερωτα τούς χτύπησαν κατά τη διάρκεια χειμερινών διακοπών, σε κάποια από τις πίστες των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας. Αρραβωνιάστηκαν τον Απρίλιο του 1985 και ένα μήνα αργότερα παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο, καθώς η μητέρα της νύφης -η Ρίτα Χέιγουορθ δηλαδή- ήταν σε άσχημη κατάσταση από πλευράς υγείας και ήθελε να δει την κόρη της νύφη προτού κλείσει τα μάτια της για πάντα.

Τον πολιτικό γάμο ακολούθησαν θρησκευτικές τελευτές, τόσο χριστιανική όσο και μουσουλμανική, όμως ο γάμος δεν έμελλε να κρατήσει πολύ, παρ’ ότι τελέστηκε πολλάκις. Δύο χρόνια αργότερα ο Βασίλης Εμπειρίκος και η Γασμίν Αγά Χαν έγραψαν το φινάλε της σχέσης τους, αφού είχαν αποκτήσει τον μικρό Ανδρέα. Οπως λένε εκείνοι που ξέρουν τα γεγονότα της εποχής, σε κανέναν από τους δύο δεν ταίριαζε η ιδέα της οικογένειας. Ο Βασίλης Εμπειρίκος, με λαμπρές οικονομικές σπουδές και έντονη ενασχόληση με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ήταν αφιερωμένος στη δουλειά του. Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τη Γιασμίν Αγά Χαν, η οποία ασχολήθηκε επίσης έντονα με τη φιλανθρωπία.

Το παράδειγμά της ακολούθησε και ο γιος της τα τελευταία χρόνια. Ο Ανδρέας είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό να ασχολείται με τη φιλανθρωπία δημιουργώντας μέσω του Facebook οργάνωση που πρόσφερε ιματισμό σε αστέγους. Παράλληλα είχε ξεκινήσει προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων τα οποία διέθετε σε οργανώσεις αρωγής ατόμων που είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV. Ηξερε εκ των έσω πώς είναι να είσαι οροθετικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου