Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Μαυροβούνιο: Χύθηκε αίμα στο «Gay Pride»

Σκηνές βγαλμένες από πολεμική ταινία εκτυλίχθηκαν την Κυριακή στους δρόμους της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα, καθώς... διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς την ίδια στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η παρέλαση του 1ου «Gay Pride» στην ιστορία του Μαυροβουνίου.

«Θάνατος στους ομοφυλόφιλους» ήταν ένα μόνο από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές, αρκετοί από τους οποίους πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν, όταν άγνωστοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίζουν τους περίπου 150 συμμετέχοντες στην παρέλαση.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με σχεδόν 2.000 αστυνομικούς να έχουν μετατρέψει σε… αστακό το κέντρο της πρωτεύουσας. Εικόνες από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δείχνουν ένα ελικόπτερο της αστυνομίας να πετά πάνω από συνοικίες της Ποντγκόριτσα.

Τον Ιούλιο του 2012 το Μαυροβούνιο ξεκίνησε επίσημες επαφές για την ένταξή του στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Βρυξέλλες επανέλαβαν πως ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένουν ένα από τα βασικά κριτήρια για την υποδοχή μιας χώρας στην «ευρωπαϊκή αγκαλιά». Σύμφωνα με έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2012, το 71% του πληθυσμού στο Μαυροβούνιο πιστεύει πως η σεξουαλική προτίμηση προς εκπροσώπους του ίδιου φύλου αποτελεί ασθένεια.