Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Γαλαζιο φορεμα ...

To Γαλάζιο φόρεμα: Μια ταινία με τον Γιώργο Νανούρη στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Διαμαντόπουλου με τις συγκλονιστικές ερμηνείες του Γιώργου Νανούρη και της Ράνιας Οικονομίδου που τιμήθηκε για το ρόλο της με βραβείο γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φέρνει κοντά στο κοινό την ιστορία ενός ανθρώπου σε τρεις δεκαετίες.


Υπόθεση 
Δεκαετία του ‘50. Mια χήρα μάνα μεγαλώνει τα τρία παιδιά της έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στο μοναχογιό της. Σα πρώτα σημάδια ιδιαιτερότητας του γιου εμφανίζονται νωρίς. Το πάθος του για το χορό τον οδηγεί στο Παρίσι και τα πάθη του σε αμφίφυλες σχέσεις.


Δεκαετία του 80’. H απογοητευτική επιστροφή στην Ελλάδα και η όξυνση των σχέσεών του με τη μητέρα του τον οδηγούν σε ακραίες αποφάσεις: πορνεία, τραβεστί, φυλακή, αλλαγή φύλου.


Δεκαετία του 90’. H ευτυχία που ονειρεύεται δεν έρχεται. Το τέλος τραγικά λυτρωτικό.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος Σενάριο: Πάνος ΠαπαδόπουλοςΠρωταγωνιστούν: Ράνια Οικονομίδου, Γιώργος Νανούρης, Μαρία Εγγλεζάκη, Ηλέκτρα ΝικολούζουΔ/νση φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος
Παρουσία σε φεστιβάλ: Θεσσαλονίκης 2005
Βραβεία: Μοντάζ, ενδυματολογίας, μακιγιάζ, Α’ γυναικείου ρόλου, Ένωσης τεχνικών ελληνικού κινηματογράφου, καλύτερης φωτογραφίας.