Σήμερα, όμως, με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αγγίζει το 1 Ευρώ ανά λίτρο, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει: υπό προϋποθέσεις, η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια είναι πλέον από παραπλήσιου έως και αρκετά χαμηλότερου κόστους σε σύγκριση με το πετρέλαιο, ειδικά μάλιστα εάν διαθέτουμε ήδη σύστημα κλιματισμού και θέλουμε να ζεστάνουμε έναν ενιαίο χώρο:
Κλασικό καλοριφέρ πετρελαίου
Σε ένα μεγάλο, διώροφο σπίτι με πολλά δωμάτια και πολυμελή οικογένεια, το πετρέλαιο παραμένει η καλύτερη λύση αφού μοιράζει καλύτερα τη δαπανώμενη ενέργεια σε ολόκληρο το σπίτι, διατηρώντας το διαρκώς ζεστό σε κάθε σημείο του. Όμως, για να μην ξοδεύουμε πετρέλαιο και χρήματα χωρίς λόγο, θα πρέπει να έχουμε καλοσυντηρημένο καυστήρα, σωστά μονωμένους σωλήνες και να έχουμε τα σώματα καθαρά και ελεύθερα από διακοσμητικά καλύμματα και εμπόδια. Οι εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας έχουν βαθμό απόδοσης πάνω από 90%, ενώ οι παλαιοί καυστήρες 20ετίας δεν ξεπερνούν το 80%, και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη μας. Η θέρμανση είναι αντίστοιχη (το σπίτι ζεσταίνεται στην ίδια τελική θερμοκρασία), όμως με έναν παλιό και κακοσυντηρημένο καυστήρα και σε ένα σπίτι με κακή θερμομόνωση, ξοδεύουμε περισσότερα λίτρα πετρελαίου για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.
Για να κάνουμε σημαντική οικονομία, μπορούμε να έχουμε τον θερμοστάτη μονίμως σε πιό χαμηλή θερμοκρασία (π.χ. στους 19-20 βαθμούς)και να συνδυάζουμε μιά άλλη λύση (π.χ. ένα μικρό κλιματιστικό ή ένα ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα) για να ζεστάνουμε περισσότερο μόνο τον χώρο που μας ενδιαφέρει πιό πολύ (π.χ. δωμάτιο μωρού).
Ηλεκτρική θερμάστρα, αερόθερμο κλπ
Όλες οι πηγές που παράγουν θερμότητα με την πυράκτωση μιάς ηλεκτρικής αντίστασης ανήκουν στην ίδια κατηγορία, αφού πρακτικά μετατρέπουν σχεδόν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν σε θερμότητα. Εάν έχουμε μια ηλεκτρική αντίσταση ισχύος 1000W (δηλαδή 1kW), αυτό σημαίνει ότι το 1 κιλοβάτ ηλεκτρικής ισχύος μετατρέπεται σε θερμότητα: είναι μιά "τίμια" μετατροπή, αφού σε μία ώρα με ηλεκτρικό φορτίο 1kW έχεις κάψει ακριβώς μιά κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος και έχεις ζεστάνει το δωμάτιό σου με 1 kW θερμικής ενέργειας. Αυτή η μετατροπή παλαιότερα ήταν αρκετά ακριβότερη από το πετρέλαιο, σήμερα όμως φαντάζει ελκυστική, ιδίως στις περιπτώσεις που θέλουμε να ζεστάνουμε έναν μικρό χώρο για έναν φοιτητή ή έναν συνταξιούχο. Στα θετικά της λύσης αυτής είναι και το πολύ χαμηλό κόστος αγοράς, εάν υποθέσουμε ότι το σπίτι δεν διαθέτει κανένα σύστημα θέρμανσης. Σφραγίζοντας κατά το δυνατόν τις χαραμάδες και τα κενά σε πόρτες και παράθυρα, ένας μικρός χώρος μπορεί να ζεσταθεί αρκετά ικανοποιητικά με ένα αερόθερμο ή μιά μικρή ηλεκτρική θερμάστρα, και με πραγματικό κόστος 10-20 λεπτά του Ευρώ ανά ώρα λειτουργίας (βλ. σχετικό πίνακα).
Ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού
Στην ίδια γενική κατηγορία με τα αερόθερμα και τις ηλεκτρικές σόμπες ανήκει και το ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού, απλώς τα χαρακτηριστικά του το κάνουν καταλληλότερο για πιό μόνιμη λύση.
Είναι γεμάτο με λάδι, το οποίο του αυξάνει τη θερμοχωρητικότητα-πρακτικά αργεί λίγο να ζεσταθεί αλλά αντίστοιχα αργεί να κρυώσει , όμως η βασική λειτουργία του λαδιού είναι για να μεταφέρει τη θερμότητα από την ηλεκτρική αντίσταση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια, έτσι ώστε, πέρα από την ακτινοβολία, οι "φέτες" του καλοριφέρ μέσω της συναγωγής να ζεσταίνουν τον αέρα του χώρου. Σε σύγκριση με τις ηλεκτρικές σόμπες, είναι μιά λύση σαφώς πιό ασφαλής σε σπίτια με παιδιά ή κατοικίδια, ενώ με τα σημερινά δεδομένα το κόστος λειτουργίας έχει φθάσει να είναι πλέον ανταγωνιστικό με το πετρέλαιο. Όμως, παραμένει μιά λύση που ταιριάζει κυρίως σε μικρούς χώρους και όχι σε μεγάλα σπίτια με πολλούς χώρους και μεγάλα ανοίγματα.
Κλιματιστικό
Το κλιματιστικό είναι μιά πολύ αποδοτική (ενεργειακά και οικονομικά) λύση επειδή δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να ζεστάνει τον αέρα, αλλά λειτουργεί με αντιστροφή του κύκλου λειτουργίας του, αντλώντας θερμότητα από το περιβάλλον.
Έτσι, επιτυγχάνεται το παράδοξο να έχουμε συντελεστή απόδοσης μεγαλύτερο από τη μονάδα, και μάλιστα κοντά στο 3 ή και ακόμα περισσότερο για τα μοντέλα Ενεργειακής Κλάσης Α. Με απλά λόγια, για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που ξοδεύουμε, ζεσταινόμαστε με θερμική ενέργεια τριπλάσια της καταναλισκόμενης, κάνοντας αντίστοιχη οικονομία και στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Εάν, μάλιστα, επιλέξουμε σύστημα τελευταίας τεχνολογίας τύπου inverter, η οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού το κλιματιστικό αυτό έχει ένα σύστημα αυτόματης αυξομείωσης των στροφών του εξωτερικού συμπιεστή (όχι του τελικού ανεμιστήρα) έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να καταναλίσκεται μόνο η ιδανική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μεγαλύτερη. Για μιά γκαρσονιέρα ή ένα σπίτι με μεγάλους ενιαίους χώρους, η λύση του κλιματισμού με τα σημερινά δεδομένα είναι αποδοτικότερη και φθηνότερη από το πετρέλαιο, με τον μοναδικό περιορισμό να ζούμε σε μιά περιοχή που η θερμοκρασία να μην πέφτει συχνά κάτω από τους 4-5 βαθμούς Κελσίου, κάτω από τους οποίους πέφτει σημαντικά η απόδοση του συστήματος.
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε σε μορφή pdf τον πίνακα που συνοψίζει τα ΥΠΕΡ και ΚΑΤΑ της κάθε λύσης
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ
Πόσο καίει στην πραγματικότητα η ηλεκτρική συσκευή που επιλέξαμε για να ζεσταινόμαστε; Ο υπολογισμός δεν είναι δύσκολος, αρκεί να ξέρουμε την ηλεκτρική ισχύ της συσκευής μας και τη μέση τιμή κιλοβατώρας που πληρώνουμε ανάλογα με την περιοχή και την κατανάλωσή μας. Για να βρούμε την ηλεκτρική ισχύ, αρκεί να ψάξουμε πίσω ή κάτω από τη συσκευή, όπου υποχρεωτικά (βάσει νομοθεσίας) θα βρούμε ένα ταμπελάκι που θα αναφέρει τεχνικά στοιχεία (φωτ), μέσα στα οποία διαβάζουμε τα βατ (W). Για την τιμή της κιλοβατώρας, μιά μέση τιμή είναι τα 11-12 λεπτά του Ευρώ (μαζί με ΦΠΑ), οπότε αρκεί να πολλαπλασιάσουμε τα κιλοβάτ (δηλαδή τις χιλιάδες βατ: 1900W είναι 1,9kW) επί την τιμή της κιλοβατώρας για να βρούμε την ωριαία κατανάλωση.
Παράδειγμα: ηλεκτρικό αερόθερμο 2200W καίει 2,2kWx12λεπτά=26,4 λεπτά του Ευρώ ανά ώρα αδιάκοπης λειτουργίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου