Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η άγνωστη (gay) ζωή του Τζεφιρέλι


Ο Φράνκο Τζεφιρέλι φέρνει στο φως τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του. Ο θρύλος της σκηνοθεσίας μιλάει ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του, αλλά και για το πώς κατάφερε από ένα νόθο ορφανό να αναδειχθεί σε μεγάλη μορφή της τέχνης αφού σώθηκε χάρη στο... σεξ δύο φορές που βρέθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα!

Ο «Ιλ Μαέστρο», με αφορμή την κυκλοφορία τον άλλο μήνα της έκδοσης «Franco Zeffirelli: Complete Works», μιας καταγραφής της ζωής και του έργου του, μίλησε στους κυριακάτικους «Τάιμς» από το σπίτι όπου ζει με τους δύο «γιους» του, τον 62χρονο Πίπο και τον 53χρονο Λουτσιάνο, δύο παλιούς εραστές του τους οποίους υιοθέτησε το 2000. Το έκανε γιατί δεν ήθελε μετά τον θάνατό του να δοθεί η περιουσία του σε μακρινούς του συγγενείς.

Εκεί, καθηλωμένος από διάφορες επεμβάσεις στο ισχίο, δουλεύει μανιωδώς. «Η δουλειά είναι ό,τι μου έχει απομείνει» λέει. Και όταν δεν δουλεύει, βλέπει τηλεόραση και μιλάει για πολιτική, ιστορία, την παιδική ηλικία, αλλά και τη φιλία του με την Κοκό Σανέλ και τη Μαρία Κάλλας, «μια προσωπικότητα που άφηνε τους πάντες με κομμένη ανάσα».

Με την ίδια ευκολία που εξυμνεί, ο Τζεφιρέλι μπορεί να ακυρώσει. Χαρακτηρίζει τον Λουκίνο Βισκόντι «καθόλου σημαντικό κινηματογραφιστή», ενώ προσθέτει ότι η ταινία του «Θάνατος στη Βενετία» ήταν τραγική. Ολα αυτά, παρά το γεγονός ότι συζούσαν ως εραστές αρκετά χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του '40.

«Ιδιαίτερη» σχέση όμως είχε αναπτύξει και με τους Σκωτσέζους, των οποίων υπήρξε διερμηνέας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Θυμάται ακόμη ότι παρακολούθησε στην αγκαλιά ενός Σκωτσέζου στρατιώτη την καταστροφή του ιστορικού κέντρου της Φλωρεντίας, τον Αύγουστο του 1944, από τη Βέρμαχτ. Μάλιστα, δεν διστάζει να πει ότι «πρέπει να είναι κανείς αδίστακτος στο σεξ. Πρέπει να είναι πρόστυχος και ταυτόχρονα βίαιος. Είναι σάρκα, είναι αίμα», εξηγεί.

Εξάλλου, ο ίδιος γνώρισε από νωρίς αυτό το «άγριο παιχνίδι» αφού ήταν ο καρπός της σεξουαλικής επαφής ενός παντρεμένου με την επίσης παντρεμένη Αλαΐντε, η οποία ήταν ήδη μητέρα τριών παιδιών. Η Αλαΐντε πέθανε όταν ο Φράνκο ήταν έξι ετών και από τότε τον ανέλαβε μια ξαδέρφη του βιολογικού του πατέρα, η Λίντε Κόντι. Ο εραστής της ήταν που τον μύησε στην όπερα. Και ήταν το σεξ που τον κράτησε στη ζωή ώστε να μπορέσει να χαράξει τη λαμπρή καριέρα του.

Την πρώτη φορά που ήταν μπροστά στο απόσπασμα ως παρτιζάνος, σώθηκε τελευταία στιγμή αφού ο φασίστας που θα τον εκτελούσε αποδείχθηκε ότι ήταν καρπός της αδυναμίας του πατέρα του να κρατά το φερμουάρ του κλειστό: ήταν ετεροθαλής αδερφός του. Τη δεύτερη, που συνελήφθη ως φασίστας και θα τον εκτελούσαν οι κομμουνιστές, ο παρ’ ολίγον εκτελεστής του τον ερωτεύτηκε και τον έσωσε κρύβοντάς τον σπίτι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου