Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Γερμανία: Ενίσχυση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ενίσχυσε τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων με απόφασή του, η οποία προβλέπει ότι ένας επίσημα δηλωμένος σύμβιος έχει το ίδιο δικαίωμα με ένα έγγαμο πρόσωπο να πάρει τη σύνταξη του συντρόφου του που πέθανε και ο οποίος ήταν δημόσιος υπάλληλος.

Την απόφαση αυτή του δικαστηρίου - η οποία οφελεί ιδιαιτέρως τους ομοφυλόφιλους, οι οποίοι δεν μπορούν να παντρευτούν στη Γερμανία - χαιρέτισε η Ομοσπονδία Λεσβιών και Ομοφυλοφίλων της Γερμανίας (LSVD).

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε δημόσιος υπάλληλος, έκρινε ότι το γραφείο που διαχειρίζεται τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τις πρακτικές του με αυτές που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και να μην κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε συζύγους και επίσημα δηλωμένους συμβίους.

Ο ενάγων είχε προσφύγει προηγουμένως εις μάτην σε πολλά δικαστήρια έως και στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, προτού δικαιωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, στη δυτική Γερμανία.

Σύμφωνα με αυτό, «δεν μπορεί να αιτιολογηθεί συνταγματικά» η προστασία του θεσμού του γάμου από το Σύνταγμα να καταλήγει σε διαφορετική μεταχείριση μεταξύ αυτού και των «άλλων μορφών κοινής ζωής».

Αντιθέτως προτάσσοντας την ισότητα μεταξύ των πολιτών που προβλέπεται από το Σύνταγμα, οι δικαστές έδωσαν εντολή στο γραφείο που διαχειρίζεται τις δημόσιες συντάξεις να καταβάλει αναδρομικά «από την 1η Ιανουαρίου του 2005» συντάξεις στους συμβίους των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν πεθάνει.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου