Αν μας έλεγε κάποιος πριν από 20 χρόνια ότι το Γκάζι θα συγκέντρωνε τα περισσότερα lofts της Αθήνας θα το κοιτούσαμε λες και είχε κατέβη από τον πλανήτη Άρη.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το 1980 η περιοχή φιλοξενούσε το πρώτο εργοστάσιο φωταερίου που εξασφάλιζε την ηλεκτροδότηση της πόλης. Αυτός ήταν ο λόγος που οι γύρω δρόμοι γέμισαν με προσφυγικά τσιγγάνων, Πομάκων και μουσουλμανικών πληθυσμών, σπίτια με αυλές, ταβέρνες και συνεργεία αυτοκινήτων πολλά από τα οποία διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε να αποκαταστήσει τα συγκροτήματα του εργοστασίου κρατώντας ανέπαφες τις καμινάδες, που έγιναν σήμα κατατεθέν της Τεχνόπολης. Επιπλέον η περιοχή η οποία για πολλές δεκαετίες ήταν υποβαθμισμένη αποτέλεσε στην αρχή του 2000 εναλλακτική πρόταση απέναντι στην μεγάλη δύναμη του Ψυρρή. Πιο συγκεκριμένα εκείνα τα χρόνια στην θέση των συνεργείων άνοιξαν πολλά μπαράκια, τα προσφυγικά έγιναν lofts,η Ιερά Οδός γέμισε με πολλά νυχτερινά μαγαζιά και η Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων έγινε το σημείο αναφοράς. Βέβαια η μεγάλη αλλαγή για την περιοχή ήρθε με την κατασκευή σταθμού του μετρό , κάτι που σήμανε την μεγάλη άφιξη και άλλων ανθρώπων έκανε το Γκάζι το «στέκι» των νέων. Η ουσία είναι ότι το Γκάζι έχει εξελιχθεί σε μια περιοχή που αναπτύσσεται χρόνο με το χρόνο και μαζί με το Θησείο και το Μοναστηράκι μπορεί να δημιουργήσει μια ευρύτερη ζώνη που θα περιέχει τα πάντα στην πόλη της Αθήνας.
Το Γκάζι σε Χρονολογίες
- Το εργοστάσιο φωταερίου ιδρύθηκε το 1857 από τον Φραγκίσκο Φεράλδη με
βασιλικό διάταγμα του Όθωνα ως Αθηναϊκό παράρτημα της Γαλλικής εταιρείας
Γκαζιού
-Στα τέλη του 19ου αιώνα η ιδιοκτησία πέρασε σε νέα χέρια – Σερπιέρη-Fulon del vol- και προστέθηκαν περισσότερες καμινάδες, φούρνοι και αεριοφυλάκια για να καλύψουν την ζήτηση αερίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.
-Το 1938εξέπνευσε το συμβόλαιο με την Γαλλική Εταιρεία και η διαχείριση μεταβιβάστηκε στο Δήμο ως Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών.
-Στα τέλη του 1967 μεταφέρθηκαν στο Γκάζι οι πρώτοι μουσουλμάνοι της Θράκης και Πομάκοι από την Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν πουθενά αλλού δουλειά.
-Το 1983 διακόπηκε η παραγωγή αερίου από κάρβουνο, το δίκτυο ενώθηκε με τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου και έναν χρόνο μετά έκλεισε οριστικά λόγω ρύπανσης της ατμόσφαιρας του κέντρου της Αθήνας.
- Το βιομηχανικό αρχαιολογικό πάρκο στην Τεχνόπολη λειτουργεί από το 1999, είναι αφιερωμένο στον Μάνο Χατζιδάκι και κάθε τμήμα του έχει το όνομα ενός Έλληνα ποιητή (Ανδρέας Εμπειρίκος, Άγγελος Σικελιανός, Γιάννης Ρίτσος, Κωστής Παλαμάς, Τάκης Παπατσώνης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Κώστας Βάρναλης)
-Τον Μάιο του 2007 ξεκινά η λειτουργία του σταθμού του μετρό όπου χάρη σε αυτό οφείλεται ένα μεγάλο μέρος από την εκρηκτική ανάπτυξη της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου