Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια

symf
Στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων βρίσκεται πλέον το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ειαχθεί για επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την προσεχή Δευτέρα, ενώ η ψήφισή του σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, αναμένεται να γίνει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2015. Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να γίνει με συνεπτυγμένη κανονική διαδικασία.
Χωρίς αλλαγές από τη διαβούλευση – παραμένουν οι έμφυλες διατυπώσεις
Όσον αφορά τη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε και έληξε στις 23 Νοεμβρίου μετά από τριήμερη παράταση, φαίνεται ότι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν έχουν ενσωματωθεί οι τροποποιήσεις που πρότειναν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ο Συνήγορος του Πολίτη. Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο διατηρεί τις έμφυλες διατυπώσεις. Για παράδειγμα, στο άρθρο 9, με τίτλο «Τεκμήριο πατρότητας», η διάταξη αναφέρει τα εξής: «Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο».
Πληθώρα μη σχετικών με το σύμφωνο συμβίωσης στο πολυ-νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης
Το νομοσχέδιο αφορά την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης μόνο στο πρώτο από τα οκτώ στο σύνολο κεφάλαια, δηλαδή στα 14 πρώτα από τα 63 άρθρα του νομοσχεδίου. Τα υπόλοιπα επτά κεφάλαια, αφορούν παντός είδους εκκρεμότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας ως συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού οργάνου στο δεύτερο κεφάλαιο και η αλλαγή διατάξεων του Ποινικού Κώδικα στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο, όπως ο καθορισμός του πλαισίου της κατ’ οίκον έκτισης ποινής και την αυστηροποίηση ποινών για ρατσιστικό έγκλημα, καθώς και η ποινικοποίηση και η πρόβλεψη ποινής φυλάκισης καθώς και χρηματικής ποινής, για απόκλειση από προμήθεια αγαθών με ρατσιστικά κίνητρα, όπως αποτελεί η διανομή τροφίμων μόνο για Έλληνες, στην οποία έχει προχωρήσει παλαιότερα η Χρυσή Αυγή.
Αλλαγές και στη δυνατότητα άσκησης αγωγών κατά του τύπου, όπως και στο «βραχιολάκι»
Στο πέμπτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου τροποποιούνται οι διατάξεις περί αστικής ευθύνης του τύπου έναντι προσώπων που υπέστησαν περιουσιακή ζημιά ή ηθική βλάβη μέσω δημοσιευμάτων με καθορισμό υποχρεωτικού σταδίου – διαδικασίας αποκατάστασης, προτού επιτραπεί στον αδικηθέντα να ασκήσει αγωγή. Στο έκτο κεφάλαιο ρυθμίζεται η δυνατότητα διάθεσης παντός τύπου προϊόντων που έχουν κατασχεθεί από λαθρεμπορία, για την κάλυψη αναγκών απόρων κρατουμένων. Έρχονται αλλαγές στο περίφημο «βραχιολάκι», δηλαδή το πλαίσιο ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, ενώ εξειδικεύονται τα στοιχεία αιτιολογίας απόρριψης αιτημάτων κρατουμένων προς χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με «βραχιολάκι», διάταξη που αφορούσε τον φυλακισμένο Νίκο Ρωμανό όταν θεσπίστηκε την εποχή που εκείνος βρισκόταν σε πολυήμερη απεργία πείνας.
Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους φορείς του Δημοσίου να προβαίνουν σε απευθείας ανάθεση προμήθειας Αγαθών και προϊόντων από τις Αγροτικές Φυλακές, κατόπιν διαπραγμάτευσης. Σημαντική η υπαγωγή των Ειδικών Θεραπευτικών Καταστημάτων Κράτησης στο ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων, στο όγδοο κεφάλαιο προβλέπεται η αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 10 στους εφέτες και κατά 5 στους αντιεισαγγελείς εφετών.
Ειρήνη Κωστάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου