«Σήμερα, 30-50% των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με HIV στην Ευρώπη δεν είναι ενήμεροι ότι είναι θετικοί στο συγκεκριμένο ιό και το 50% αυτών που είναι θετικοί διαγιγνώσκονται αργά – κάτι που καθυστερεί την πρόσβαση τους στη θεραπεία» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νίκη Βουδούρη, συντονίστρια Ιατρικής Υπηρεσίας MKO PRAKIS, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρώτης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης για τον HIV από τις 22 έως τις 29 Νοεμβρίου.
Στόχος, όπως σημειώνει, είναι «η μείωση του στίγματος που σχετίζεται με τον ιό και η κατ’ επέκταση αποδοχή του τεστ από το ευρύ κοινό».
Το μήνυμα της εβδομάδας είναι «Μίλα για τον HIV- Κάνε το τεστ». Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη και συντονίζεται από την HIV Europe. Στην Ελλάδα, τον συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει η PRAKSIS, σε συνεργασία με τη «Θετική Φωνή» και το «Κέντρο Ζωής» και θα υλοποιηθεί σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, όποιος θέλει θα μπορεί ανώνυμα και δωρεάν, δίνοντας στοματικό υγρό να υποβληθεί σε εξέταση, της οποίας το αποτέλεσμα θα είναι έτοιμο σε 20 λεπτά.
Δείτε που θα βρίσκονται οι κινητές μονάδες
«Τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχουν δικαιολογίες ότι δεν έχω χρόνο, δεν προλαβαίνω, είμαι μακριά και για αυτό δεν εξετάζομαι.
Οι σταθερές δομές των φορέων που συνεργάζονται και που παρέχουν την εξέταση είναι σε πολυσύχναστα κεντρικά σημεία με πολύ εύκολη πρόσβαση και οι τέσσερις κινητές μονάδες της PRAKSIS θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, αλλά και σε δήμους της Αττικής σε συνεργασία με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές» λέει η κ. Βουδούρη και προσθέτει ότι την καμπάνια ενημέρωσης θα υποστηρίξουν αρκετοί επιφανείς πολίτες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί κλπ με σκοπό να αναδειχθεί αφενός ότι ο HIV αφορά όλους τους ανθρώπους και αφετέρου να τεθούν οι άνθρωποι αυτοί ως παράδειγμα αντιμετώπισης του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με την πορεία μετάδοσης του ιού στον ελληνικό πληθυσμό, επισημαίνεται ότι ενώ το 2002 οι διαγνώσεις HIV ήταν 3,6 ανά 100.000 κατοίκους, το 2012 ανήλθαν στις 9,2 ανά 100.000 κατοίκους.
«Το πρόβλημα όπως λοιπόν είναι φανερό, είναι σταθερά αυξανόμενο σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό» υπογραμμίζει η κ Βουδούρη, συμπληρώνοντας ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι σε σχέση με τον ιό του HIV και όσοι έχουν κάποια ενημέρωση, συνήθως είναι αποσπασματικές πληροφορίες από τα ΜΜΕ είτε από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, που δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη άγνοια και παραπληροφόρηση. Πολύ μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης υπάρχει στα σχολεία και στους νέους γενικότερα».
Όπως αναφέρει, «το μήνυμα που έχει περάσει η ελλιπής ενημέρωση είναι ότι ο ιός αφορά αυστηρά και μόνο συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, πιο συγκεκριμένα, ομοφυλόφιλους άνδρες ή πιο πρόσφατα και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
Αποτέλεσμα είναι η πολύ περιορισμένη λήψη προφύλαξης εκ μέρους του γενικού πληθυσμού και η κατ’ επέκταση μεγαλύτερη έκθεσή του σε κίνδυνο λοίμωξης. Στην Αθήνα, ο κόσμος έχει αρχίσει να ανησυχεί και να εξετάζεται περισσότερο, ενώ στην ελληνική περιφέρεια η κλειστή κοινωνία δεν ευνοεί την εξέταση των ανθρώπων, υπάρχει πολύ εντονότερος ο φόβος του στιγματισμού».
Η εβδομάδα αυτή θα οδηγήσει στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκέμβρη, όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις επικοινωνίας της μείωσης του στίγματος, της προφύλαξης και της εξέτασης για τον ιό του HIV.
Στην Ιστοσελίδα www.hivtestingweek.info υπάρχει το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και όλες οι πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου